Haadem Fisk

 

 

Mulig helserisiko 

 
Det har kommet et tilfelle der det er mistanke om listeriose etter å ha spist fra et rakfisk-spann fra Haadem Fisk. Det er påvist listeria i spannet som mistenkes å ha forårsaket sykdomstilfellene og andre spann fra tilhørende produksjonsperiode. Antagelig har problemet oppstått under produksjon. Derfor anbefaler vi etter samråd med Mattilsynet at spann fra dette partiet kastes eller returneres til utsalgstedet.

 
Partiet dette gjelder er: 4-kilos spann merket med lotnummer fra 923 til 931. 
Vi har på nåværende tidspunkt ikke noen grunn til å tro at dette gjelder andre produkttyper eller lotnummer. Vi har ikke vakuumpakket av denne rakfisken, og dette dreier seg kun om et begrenset antall 4-kilos spann. Noen få av disse spannene er solgt som løsvekt gjennom ferskvareavdeling i butikk. Hvis ikke vårt lotnummer fremkommer på etiketten, så kan man få dette opplyst ved å henvende seg til utsalgsstedet.


Veldig viktig for oss å understreke at vi aldri gjør kompromisser når det gjelder mattrygghet og har meget omfattende hygieniske rutiner. I Haadem Fisk tas det i dag et meget stort antall labratorieprøver av våre produkter. Vi tar denne saken veldig seriøst og vil gjøre alle de grep som må til for å finne ut hva som har hendt. Det vil i etterkant av denne hendelsen bli gått igjennom alle rutiner – både internt i bedriften og etter rakfisken har forlatt våre produksjonslokaler. Det er også bestemt fra vår side at antall labratorieprøver skal mangedobles i alle deler av produksjonen – slik at man skal kunne føle seg trygg på at produktene fra Haadem Fisk har en lav risiko.


Vi vil legge til viktigheten av gode hygieniske rutiner ved åpning av rakfisk-spann, at alle våre produkter skal lagres mellom 0°C og 4°C og ikke spises etter siste forbruksdag. I tillegg skal ikke gravide eller mennesker med nedsatt immunforsvar spise rakfisk.


Haadem Fisk har drevet kommersiell produksjon av rakfisk i 52 år uten at noen påviselig har blitt rammet av listeriose. Vi venter spent på prøveresultatene fra de rammede. Hvis disse sykdomstilfellene er forårsaket av vår produksjon, så må vi beklage det på det sterkeste. Det er uansett noe av det verst tenkelige for oss at noen kan ha blitt syke etter et rakfiskmåltid. Vi vil gjøre vårt ytterste for å unngå at det kan skje slike tilfeller i fremtiden.
 
Eventuelle spørsmål kan rettes til vår kundetelefon 40 52 50 10 eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

 

__________________________________________________________

 

 

Historien om oss

Rakfiskprodusenten Haadem Fisk AS ligger idyllisk til ved Fasleelva, på vestsida av Leira i Valdres. Bedriften og området ved elva er en del av familiegården Haadem. Der har familien Haadem lagt ned rakfisk for salg i tre generasjoner og er i dag den største produsenten av rakfisk fra Valdres. Fasleelva har sin opprinnelse i Jotunheimen og fjellene rundt. Den har fra gammelt av vært kjent for et særs godt fiske og hadde stor betydning for matauk i eldre tid - der rakfisk var en viktig del av dette.

Det var bestefar til daglig leder Thor André, Tidemann Haadem som allerede i 1967 så muligheten i en større produksjon av rakfisk, og første året ble det lagt ned 150 kg for salg. Noen år etter overtok sønnen Henrik gården og rakfiskproduksjonen. Han utviklet den tradisjonelle nedleggingen av rakfisk til å bli en moderne bedrift, og kvantumet økte raskt fra år til år. Og nå over 50 år siden starten er sønnen til Henrik, Thor André i ferd med å overta driften. Slik har kunnskapen gått på tradisjons vis fra far til sønn i tre generasjoner. Vi setter derfor vår ære i å kunne levere prima rakfisk som er sikret gjennom særs strenge produksjonskrav og samtidig vedlikeholde våre forfedres tradisjoner.

Rakfisk fra Valdres er en beskyttet betegnelse gjennom Matmerk sine merkegodkjenninger: "Geografisk beskyttet produkt" og "Norsk spesialitet med unik smak".  Dette betyr at du kan være trygg på at denne fisken har levd hele sitt liv i friskt fjellvann i Valdres og blitt lagt ned til rakfisk på samme sted. Det stilles også krav til av man lager rene produkt på tradisjonell oppskrift uten tilsetningsstoffer.